<

365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@

图片
Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Markus Varesvuo споделя защо Canon EOS 90D е идеалният фотоапарат за фотография на дивата природа

Живеещ в Хелзинки, Финландия, многократно награждаваният фотограф на дива природа Markus Varesvuo никога не е далеч от пустошта, която го вдъхновява.

Markus започва силно да се интересува от дивата природа още през юношеските си години и е бил запален наблюдател и фотограф на птици. През 2005 г. той решава да превърне хобито си в кариера, като се отказва от работата си, свързана с управление на бизнес, за да стане професионален фотограф на дива природа.

Markus е потребител на Canon от самото начало на приключенията си с фотографията, като се започне с аналоговите фотоапарати. Сега, като успешен фотограф и автор на няколко книги за фотография на птици, той обикновено използва професионалния и бърз Canon EOS-1D X Mark II и супер-телеобективи.

Markus стана първият фотограф в Европа, който подложи Canon EOS 90D – усъвършенствания DSLR – на тест. Тук той обяснява как този фотоапарат му е помогнал да прави снимки, които обожава, и разкрива как амбициозните фотографи на дива природа и любителите на природата могат да се възползват максимално от неговите функции.

С 32,5-мегапикселов APS-C CMOS сензор и мощен процесор в компактно DSLR тяло, Canon EOS 90D е фотоапарат с бърза реакция, който позволил на Markus да заснеме изящни детайли. APS-C сензорът ви приближава чрез увеличаване на ефективното фокусно разстояние, а автоматичното фокусиране (AF) се извършва чрез 45-точкова система (със сензори от кръстовиден тип), която е гъвкава и бърза. Зоната за фокусиране е разделена на зони или отделни точки, които можете да изберете директно чрез джойстика.

Заснемането на серия от снимки с честота 10 кадъра в секунда (fps) с технология за интелигентно проследяване и разпознаване (iTR) прави Canon EOS 90D идеален за фотографи на дива природа като Markus, за които бързата реакция е от решаващо значение.

Независимо дали става въпрос за лястовица, която се изстрелва за полет, лов на мечки или гмуркаща се птица, която се плъзга, веднага щом Markus види възможност за страхотна снимка, той трябва да се възползва от момента. ?Canon EOS 90D е бърз фотоапарат“ – казва той. ?Снимах предимно с професионалния Canon EOS-1D X Mark II и скоростта на фокусиране е сравнима.“

Свързани статии
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Най-добрите обективи за снимане на дива природа

Заснемете зашеметяващи кадри на диви животни и птици с тези обективи с фиксирано фокусно разстояние и вариообективи.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Съвети за фотографиране на дива природа

Професионалистката Dani Connor споделя най-добрите си съвети за успех с амбициозен млад фотограф на дивата природа.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Съвети за фотография на дива природа

Съвети и техники, които да пренесат фотографията на дивата природа на следващото ниво и да извлечете максимума от вашия фотоапарат и обективи на Canon.

Когато става въпрос за това върху какво да се фокусираме, намирането на диви райони с чудесни обекти във Финландия е лесно, споделя Markus. Бърза да успокои амбициозните фотографи на дива природа, че ?където и да се намирате, имате шанс да намерите хубави места. Птиците особено могат да бъдат намерени навсякъде – в града, може би в парк или на брега. Не е нужно да пътувате стотици километри, те са по-близо, отколкото си мислите.“

Познаването на местността е от ключово значение и връщането на вече посетено място може да спести време и да ви помогне да усъвършенствате идеи, като използвате различни ъгли и светлина. ?Най-важното във фотографията на птиците е да познавате видовете. Колко мога да се приближа? Трябва ли да се скрия? Ако обезпокоите птиците, няма да можете да направите снимките“ – твърди той.

Съветите на Markus за фотография на дивата природа

1. Използвайте всички AF точки

На Markus може да му се наложи да чака с часове или дори с дни за перфектния момент, но да бъдеш търпелив е само едно от многото необходими умения на фотографа на дива природа. Трябва да сте и бързи, за да реагирате, защото действието може да приключи за секунди. ?Имам много бързи реакции“ – обяснява той. ?Но ти трябват доста фотографско оборудване и обективи. Колкото повече кадри в секунда може да заснеме фотоапаратът, толкова по-добре, и [същото] важи за автофокуса.“

Както ще ви каже всеки начинаещ фотограф на птици, заснемането на резки снимки, особено на птици в полет, е едно от най-големите предизвикателства за AF системата на който и да било фотоапарат.

?Обикновено, когато снимам летящи птици, използвам всички AF точки на фотоапарата – това са 45 в Canon EOS 90D. Автофокусът е толкова добър и гъвкав, че е лесно да държите птицата в зоната за фокусиране. Единственото нещо, което променям, е чувствителността на проследяване. Ако задният план претъпкан с обекти, я намалявам“ – казва той.

2. Проследявайте движение чрез режима "Следящ AF"

Една от любимите птици на Markus, която заснема, е черногушият гмуркач. Докато тези птици плават грациозно по водната повърхност, няма много контраст между лятната сива перушина на главата на гмуркача и тъмните фонове, които предпочита Markus.

Все пак това е лесна задача за Canon EOS 90D да проследи огненото червено око на птицата и да го държи на фокус. ?Гмуркачите се движат по водата доста бавно, затова използвам девет AF точки“ – споделя Markus. ?Използвам режима "Следящ AF", за да следя птицата и да я поддържам на фокус, както и джойстика, за да избирам различните точки за фокусиране. Ситуациите по време на снуимането на птици се променят много бързо, така че джойстикът улеснява процеса“ – добавя той.

3. Замразете действието с висока скорост на затвора

Високата честота на заснемане на серия от снимки е от изключително значение за улавяне на мимолетните моменти, когато птиците разкриват своя характер, като например при улов на плячка или по време на чифтосване. ?За да постигна перфектния кадър, трябва заснема птиците в правилната поза и 10-те кадъра в секунда ми помагат да извлека максимума от ситуацията“ – казва Markus.

Птиците невинаги се разкриват при идеални условия на осветяване и дори по време на известните дълги летни дни на Финландия и Markus често работи при слаба светлина. ?В тези условия, за да замразите действието, трябва да използвате висока ISO чувствителност. Често използвам ISO 6400 или дори по-висока чувствителност“ – споделя Markus. Canon EOS 90D предлага максимално ISO до 25?600, което улеснява снимането при слаба светлина.

Имате нужда и от висока скорост на затвора, но дори това зависи от птицата. ?За селските лястовици ми трябва 1/3200 s; брадатите улулици не са много бързи, така че 1/2000 s и дори 1/1000 s може да е достатъчно. Дори при добра светлина се нуждаете от доста висока настройка за ISO чувствителност, за да достигнете такава скорост на затвора“ – добавя той.

4. Уловете повече с издръжлива батерия

Независимо дали Markus снима водни птици на повърхността на езеро, или сови под плътния навес на финландска гора, той често е на километри от каквато и да е цивилизация, така че наличието на батерии с голям капацитет е от съществено значение. Въпреки че е сравнително лесно да се потегли с няколко напълно заредени батерии, наистина е важно, когато влязат в употреба, да издържат дълго време.

Батерията на Canon EOS 90D е с капацитет за заснемане на 1300 снимки и Markus казва, че през топлите летни месеци една батерия може да издържи цял ден.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Снимайте с висока резолюция

Markus предоставя своите изображения на издатели на списания и книги, като размерът на изображението може да се различава значително, но качеството винаги трябва да бъде най-високо. ?Моите снимки се появяват на много места и се използват по много начини. Разпечатките за изложби трябва да са широки до метър или по-големи“ – казва той.

32,5-мегапикселовият сензор на Canon EOS 90D означава, не само че заснетите от Markus изображения ще са подходящи за големи разпечатки, но и гарантира, че дори и след изрязване резолюцията ще е повече от достатъчна. ?Това ми осигурява много свобода след заснемане да композирам снимките точно както желая чрез компютъра.“

Написано от Kevin Carter

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът ?Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички истории